Owoce do wyciskarki
Największą zaletą świeżych soków będzie przede wszystkim dostarczenie organizmowi najcenniejszych witamin i minerałów. Nie chodzi tylko o ilość warzyw, jakie będziemy spożywać, ale również o to jakie będziemy mogli przygotowywać dla siebie sok, który doskonale się sprawdzi. Najważniejsze na co warto zwrócić uwagę to fakt, że sami będziemy decydować o tym jakie składniki w takim soku będą się znajdować.
O ile nikogo nie trzeba przekonywać do spożywania całych jabłek o tyle bardzo często może się okazać, że innych składników możemy nie chcieć jeść. I dlatego połączenie tych różnych składników będzie można skutecznie sprawić, że uda się nam przemycić to wszystko za czym nie przepadamy i dzięki temu rzeczywiście nasz organizm będzie świetnie pracował a nie będziemy musieli męczyć się ze spożywaniem tych różnych składników odżywczych.
Obrać czy nie?
Pierwsza zasada przy wyciskaniu soków to oczywiście przygotowywanie wyłącznie składników dobrej jakości. Najlepiej będzie sięgać po owoce, które pochodzić będą od lokalnych producentów. tą samą zasadą będzie można się kierować, jeśli chodzi o obranie czy nieobranie produktów. nawet, jeśli w skórkach znajduje się najwięcej składników odżywczych ale jest ona skażona przez toksyczny oprysk to nie będzie sensu na jej wykorzystywanie. Dlatego jeśli nie mamy pewności, że produkty są rzeczywiście naturalne lepiej będzie je obrać.
Banan
Z banana nie zrobimy soku, ale można przygotowywać sobie smaczny mus. Tutaj oczywiście skórkę raczej usuwamy mimo, że są tam liczne składniki, które mogą być cenne. W wyciskarce sprzęt ze skórką również dobrze sobie poradzi, ale tak naprawdę nigdy nie wiemy co jeśli chodzi o chemikalia znajduje się w takiej właśnie skórce.
Kiwi
Kiwi również obieramy ze skórki. Jednak w ten sposób również tracimy wiele cennych składników, ponieważ to w skórce jest najwięcej przeciwutleniaczy i będą one doskonałe dla naszego organizmu.
Ogórek
Jeśli mamy organiczne ogórki nie powinniśmy ich obierać, ponieważ to w skórce znajdują się cenne składniki mineralne i dlatego warto będzie się na nie decydować.
Cytryna, mandarynka, limonka
Małych cytrusów również nie musimy obierać. To wygodne rozwiązanie, na które można się zdecydować, ponieważ obieranie ze skórki jest problemowe a jednocześnie skóra ma wiele cennych wartości i dlatego lepiej jej nie usuwać. Ale z ilością nie można przesadzać, ponieważ tak naprawdę skórka może stać się ciężka dla żołądka.