Strona główna > Świeże wyciskane soki > Świeże, wyciskane soki – dla zdrowia i urody cz II

Jak przyrządzić świeży sok?

Świeży sok, synonim witamin i zdrowia, najlepiej przyrządzać ze świeżych i ekologicznych warzyw, owoców czy ziół. Innymi słowy, aby przyrządzić dobry sok, warto zajrzeć na pobliski rynek zamiast do supermarketu, gdyż stoiska na bazarze mają nam tak naprawdę dużo więcej do zaoferowania niż popularny market. Nasze babcie, aby przyrządzić sok, ścierały owoce i warzywa na tarce, po czym zawijały miąższ w gazę i wyciskały sok do osobnego naczynia. Dziś nie musimy się tak męczyć, gdyż mamy sokowirówki i wyciskarki. Sokowirówki i wyciskarki to nie to samo – różni ich sposób działania, cena oraz jakość otrzymywanego produktu.

Sokowirówka

Sokowirówki mogą być zarówno samodzielnymi urządzeniami, jak i mogą wchodzić w skład robota kuchennego. Przy ich pomocy otrzymamy sok z warzyw czy owoców, jednak nie uda nam się wycisnąć soku z owoców jagodowych, ziół czy warzyw liściastych. Praca sokowirówki polega na ścieraniu surowca i odwirowaniu z niego soku. Otrzymywany produkt jest dosyć klarowny. Nie nadaje się on jednak do przechowywania, dlatego sok z sokowirówki należy pić od razy. Niestety, wadą sokowirówki jest to, że odwirowany sok jest napowietrzony (szybciej traci cenne składniki) i nie ma tylu witamin co sok z wyciskarki (wynika to z bardzo szybkich obrotów urządzenia i w efekcie podgrzewania soku). Zaletą sokowirówki jest cena – najtańsze możemy nabyć już za ok. 60-70 zł.

Wyciskarki do soków

Wyciskarki do soków są swego rodzaju innowacją na rynku, gdyż pozwalają na otrzymanie pełnowartościowego produktu zarówno z owoców, warzyw jak i ziół. Na rynku dostępne są wyciskarki ręczne i elektryczne, jedno- lub dwuślimakowe oraz wyciskarki do cytrusów. Wyciskarki jedno- i dwuślimakowe (pionowe i poziome) są urządzeniami wolnoobrotowymi, dzięki czemu wyciskany przy ich pomocy sok zachowuje swoje cenne właściwości.

Jednoślimakowe wyciskarki z ostrzem trącym są najmniej efektywne, dlatego mogą one nie poradzić sobie z każdym surowcem, np. z roślinami liściastymi czy włóknistymi. Otrzymywany przy ich pomocy sok może być lekko napowietrzony, przez co będzie zachowywał krócej swe właściwości i świeżość. Lepszym wyborem będą jednoślimakowe wyciskarki bez ostrza lub wyciskarki dwuślimakowe, które pracują wolniej jednak efekt pracy jest bardziej zadowalający. Sok otrzymany przy pomocy dobrej wyciskarki będzie gęsty i będziemy mogli go przechowywać w lodówce nawet do 72 godzin.

Wyciskarka

Wiele z dostępnych wyciskarek posiada również dodatkowe akcesoria do mielenia mięsa i kawy, do przyrządzenia deserów, lodów czy musów. Ceny tego typu sprzętu wahają się od 750 do nawet 5000 zł. Jeśli chodzi o wyciskarki do cytrusów to, jak sama nazwa wskazuje, nadają się one jedynie do wyciskania soku z tego typu owoców. Sok z cytrusów spożywamy od razu po wyciśnięciu. Cena tychże wyciskarek waha się od 20 do 800 zł.

Jak pić świeże soki?

Soki powinniśmy pić od razu po przygotowaniu, jednak jeśli nie mamy takiej możliwości, możemy je przechować w lodówce, w szczelnie zamkniętym naczyniu nawet do 3 dni. Jeśli drażni nas smak mocnego, świeżego soku powinniśmy rozcieńczyć go wodą. Jeśli chcemy uniknąć problemów trawiennych, powinniśmy zapomnieć o mieszankach owocowo-warzywnych, za wyjątkiem jabłka i marchwi. Diabetycy powinni spożywać soki warzywne.

Kiedy najlepiej spożywać świeże soki?

Pół godziny przed posiłkiem.

Ile soku powinniśmy spożywać?

Uwaga, od 2 do nawet 6 szklanek świeżego soku. Aby uchronić zęby przed działaniem kwasów i cukrów warto pić soki przy użyciu słomki.