Nicole Loomis
Usprawnianie
Dzisiejsze społeczeństwo stało się miejscem, w którym żyje się w szybkim tempie i reaguje natychmiast. Rosnąca epidemia fast foodów, menu robione na zamówienie i dostawy na zakupy to tylko kilka z wielu sposobów, w jakie firmy dostosowały się do rosnącej potrzeby szybkiego działania. W ten sposób rosnąca populacja nie otrzymuje swojej dziennej dawki warzyw i owoców, ale zwiększa spożycie węglowodanów, białka i tłuszczu. Spowodowało to wzrost liczby przypadków otyłości i długotrwałych chorób przewlekłych, którym można łatwo zapobiec dzięki odpowiedniemu odżywianiu.
Sokowirówki to sposób na zdobycie dziennej dawki składników odżywczych w podróży, a bary sokowe zapewniają odpowiednie urządzenia do produkcji soków, odpowiednio przeszkolony personel i wszystkie produkty, o których można pomyśleć; a prawdopodobnie o kilku z nich nigdy nie słyszeliśmy. Sokowirówki stały się popularne w latach 90-tych XX wieku, kiedy to ludzie zaczęli prowadzić zdrowszy tryb życia, który następnie rozprzestrzenił się na Kanadę, Wielką Brytanię i Australię. W ciągu ostatnich dziesięciu lat branża sokowirówek rozwinęła się w rynek globalny i osiągnęła wartość dziewięciu miliardów dolarów. Dzięki temu otwarcie baru z sokami stało się o wiele bardziej dochodową i stabilną opcją biznesową dla początkujących przedsiębiorców.
Kiedy ludzie zdali sobie sprawę, że mogą spożywać swoje dzienne porcje owoców i warzyw w jednym ośmio uncjowym kubku, "bycie zdrowszym" stało się o wiele łatwiejsze i bardziej dostępne. Każdy bar z sokami ma do wyboru standardową konsystencję soku lub smoothie, a także własne, specjalne przepisy, które może zaoferować klientom. Znajomość społeczności, dostępnych w okolicy produktów, które można szybko zamówić, oraz wsparcie w postaci odpowiedniego sprzętu do barów smoothie, sokowirówki z certyfikatem NSF lub odpowiednich komercyjnych maszyn do produkcji soków decydują o sukcesie podaży i popytu. Z każdym pokoleniem rośnie zapotrzebowanie na szybką i precyzyjną obsługę, dlatego tak ważne jest, aby być w stanie ją zapewnić.
Korzyści płynące z picia soków z owoców i warzyw, dla osób, które dopiero się o tym dowiedziały, są ogromne! Nie tylko dlatego, że zdolność do otrzymywania średniej dziennej ilości witamin i minerałów z codziennych przedmiotów są w postaci płynnej, ale ze względu na zdolność do wyodrębniania soku z trawy pszenicznej, lub odżywiania soku z trzciny cukrowej, jest rzeczywiście możliwe. Wyciskanie soków, które będą korzystne może być żmudne zadanie, jeśli badania i wiedza nie zostały prawidłowo wykonane. Nie byłoby to możliwe bez odpowiednich komercyjnych sokowirówek.
Na przykład, aby fizycznie usunąć ekstrakt z trzciny cukrowej z łodygi, należy użyć prasy do trzciny cukrowej. Urządzenie to pobiera łodygę, mocno ją ściska, a następnie toczy wzdłuż łodygi trzciny cukrowej, powodując wypłynięcie wewnętrznych "wnętrzności" i przeniesienie ich do sokowirówki, która następnie wyciśnie z nich naturalne soki. Zaletą soku z trzciny cukrowej jest wysoka zawartość przeciwutleniaczy, dzięki czemu pomaga on zwalczać infekcje i wzmacnia układ odpornościowy. Spożywanie soku z trzciny cukrowej, która jest bogata w żelazo, magnez i wapń (oraz inne elektrolity), pomaga w leczeniu przeziębienia i zwalczaniu gorączki, ponieważ podnosi poziom białka w organizmie.
Kolejną zaletą posiadania odpowiednich komercyjnych sokowirówek jest możliwość wyciskania odżywczych soków z trawy pszenicznej. Posiadanie sokowirówki do trawy pszenicznej pomaga w wydobyciu aminokwasów i przeciwutleniaczy z jej drobnych ostrzy. Ten szczególny produkt jest bogaty w witaminy A, C i E, a także w wapń, żelazo i magnez. Niektóre korzyści płynące ze spożywania trawy pszenicznej mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, zabijaniu komórek rakowych, regulowaniu poziomu cukru we krwi, a także w zmniejszaniu stanów zapalnych.
To tylko kilka korzyści płynących z picia soków z zalecanych dziennych dawek warzyw i owoców. Możliwość "chwycenia i pójścia" stała się powszechnym czynnikiem i bary z sokami odkryły, że posiadanie odpowiednich komercyjnych sokowirówek może im pomóc w spełnieniu tych wymagań. Niezależnie od tego, czy jest to automatyczna sokowirówka do cytrusów, czy sokowirówka dla restauracji, długoterminowe korzyści płynące z sokowania owoców i warzyw mogą znacznie poprawić jakość i długość życia, dając człowiekowi więcej lat na tworzenie wspomnień.