Jeśli mamy wrażenie, że nasz organizm zmaga się z niedoborem witamin i minerałów, nie musimy wcale sięgać od razu po leki. Nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby wspierać go w bardziej naturalny sposób. Najlepszym rozwiązaniem wydają się być w tym kontekście soki z owoców i warzyw, zwłaszcza, jeśli są one świeżo wyciśnięte.
Picie takich soków jest zalecane bez względu na wiek pacjenta, nie ma przy tym znaczenia to, czy zależy nam przede wszystkim na wzmocnieniu odporności, skuteczniejszym leczeniu schorzeń, z którymi się zmagamy, czy też na oczyszczeniu organizmu z toksyn.
Sokoterapia - leczenie sokami
Sokoterapia, a więc kuracja z wykorzystaniem świeżo wyciśniętych owoców i warzyw, zyskuje coraz większe grono zwolenników i już od jakiegoś czasu może być postrzegana jako coś więcej niż tylko zwykła moda. Na pierwszy plan wysuwa się oczywiście to, w jaki sposób mamy pozyskać wspomniane soki, okazuje się bowiem, że to właśnie sposób ich wytwarzania ma ogromne znaczenie dla ich właściwości prozdrowotnych. Najczęściej wykorzystuje się w tym celu wyciskarki i sokowirówki i warto mieć świadomość tego, że każde rozwiązanie tego typu ma zarówno swoje wady, jak i zalety.
Działanie sokowirówki
Sokowirówki są obecne w wielu polskich domach, ich popularność wynika jednak przede wszystkim z niskich kosztów eksploatacji rozwiązań tego typu. Jeśli mielibyśmy analizować je pod kątem ich skuteczności, nasza opinia nie mogłaby być pozytywna, sokowirówki nie są bowiem delikatne, a co za tym idzie – przyczyniają się do tego, że w procesie obróbki owoce i warzywa tracą szereg wartości odżywczych, jakie są dla nich charakterystyczne.
Soki z wyciskarki
Znacznie lepszym rozwiązaniem jest więc wyciskarka, która pracuje na wolnych obrotach. Ta chroni owoce przed utratą wartości odżywczych, a jednocześnie sprawia, że dłużej nadają się one do spożycia. Pozwala też na wykonanie szerszej gamy soków, choć musimy liczyć się z tym, że pewnym ograniczeniem jest koszt związany z jej zakupem.
Wartości odżywcze soków
Bez względu na to, w jaki sposób uzyskamy sok, pamiętajmy o tym, że jego wartość jest najwyższa, gdy spożyjemy go natychmiast po przygotowaniu. Oczywiście, możemy się z tym krokiem wstrzymać, pozbawimy się jednak w ten sposób dostępu do wielu składników odżywczych. Jeśli tylko istnieje taka możliwość, starajmy się też korzystać przede wszystkim z owoców i warzyw z upraw ekologicznych. Te są wolne od szeregu substancji stanowiących zagrożenie dla naszego zdrowia i sprawiają, że nie narażamy organizmu na kontakt z toksynami.