Krótki poradnik o tym jak wybrać sprzęt do wyciskania soku, by wyciskać jak najwięcej soku. Do drinków najczęściej używamy świeżego soku z cytryny lub limonki. Ale oczywiście można przygotowywać sobie również smaczny sok z pomarańczy lub tez grejpfrutów do śniadania albo też nalewki.
Jak wybrać cytrusy, by tego soku było rzeczywiście najlepszy?
Oto kilka moich sposobów.
1. Wybieramy pomarańcze czy cytryny, które sprzedawane są luzem a nie w siatkach.
Jeśli będziemy mieli takie, które można samemu zważyć i spakować będzie najlepszym rozwiązaniem.
Dlaczego?
Bo kupując cytrusy najlepiej będzie wybrać takie, które są najcięższe, więc wybierać można samemu i porównać te jakie są dostępne. Wybrać z kilku taki, który będzie najcięższy i najlepiej będzie się zapowiadał. Te cięższe dadzą nam więcej soku.
2. Cytryny, które wyglądają na to, że są długie najczęściej będą charakteryzować się tym, że mają grubą skórkę i mało miąższu a więc będzie tam mało soku.
Jeśli mamy możliwość zobaczenia owocu po przekrojeniu wybierajmy takie, które mają cienką skórę. Tam rzeczywiście tego soku będzie najwięcej. Te z grubą skórą będą się najlepiej nadawać do ścierania do ciast.
3. Jeśli chcemy wyciskać sok z cytrusów najlepiej będzie przed wyciskaniem położyć pomarańczę na desce krojenia i przejechać po niej dociskając do deski.
Można ją także wrzucić na kilka sekund do gorącej wody. W ten sposób można oczekiwać, że taki owoc będzie w stanie zagwarantować nam więcej soku.
4. Cytrusy należy przechowywać w cieple.
Jeśli będziemy je trzymać w lodówce może się okazać, że będzie można wyciągnąć z nich więcej soku.
Okazuje się, że niestety dostępne obecnie owoce trzymane w cieple mogą się dość szybko psuć i dlatego musimy uważać na to, gdy będziemy je trzymać w cieple.
5. Jeśli chcemy wykorzystywać tylko część cytryny drugą połowę będzie można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Najlepiej będzie podstawić ją na podstawku, albo trzymać pod miseczką.
Elektryczna wyciskarka do cytrusów
Ile tak naprawdę będzie można wyciągać tego soku z takich owoców?
Z cytryny można uzyskać około 50 ml soku, ale tak naprawdę wiele będzie zależeć od wielkości oraz grubości skórki. Z półtorej pomarańczy będzie można przygotować mniej więcej szklankę soku, ale przy mniej soczystych owocach będzie trzeba przygotować dwa pomarańcze na szklankę soku.